Tamkattens historia och evolution


Tamkatten, Felis catus, är en domesticerad art, vilket innebär att den har utvecklats under generationer i samspel med människan. Men hur tam är tamkatten egentligen? Många upplever katten som självständig och egensinnig – ett sött och mysigt spinnande litet djur som samtidigt är svårt att förstå. Varför vandrar katten iväg i flera dagar, klöser på möbler, river och biter utan tydlig anledning, eller jagar och dödar fåglar och möss bara för att lämna dem som blodiga troféer på trappan? Dessa beteenden kan förklaras av att tamkatten inte är fullt ut domesticerad. Den har bevarat många av sina naturliga, "vilda" instinkter och beteenden och upplevs därför som mindre tam jämfört med vårt näst mest vanliga husdjur – hunden.

Hunden, ofta kallad "människans bästa vän", är i regel lätt att träna, följer människans regler och kommer när man ropar. Domesticeringen av hundar tros ha börjat för 20 000–40 000 år sedan, medan tamkatten började sin resa mot domesticering för cirka 10 000 år sedan. Hunden har alltså levt tillsammans med människan mer än dubbelt så länge som katten. Det finns också grundläggande skillnader mellan de två arterna: hunden härstammar från det sociala flockdjuret vargen, medan tamkatten härstammar från den ensamlevande och ensamjagande afrikanska vildkatten, Felis silvestris lybica. Flockdjuret hunden, likt andra sociala arter som hästen, kan ha haft lättare att anpassa sig till den sociala människans gruppstrukturer.

Tamhet och domesticering är två olika begrepp, även om de hänger ihop. Katten kan upplevas som egensinnig och "vild" just på grund av sin evolutionära bakgrund och det historiska och kulturella sammanhanget kring dess domesticering. Till skillnad från många andra domesticerade djur – som använts för arbete, mat eller skydd – har katten levt nära människan på egna villkor. Dess självdomesticering och det faktum att människan tillåtit katten större frihet har bevarat mycket av dess naturliga beteenden. Resultatet? Små busar i våra hem.

Människans fascination för kattdjur har djupa rötter. Stora kattdjur som geparder, leoparder och lejon har tämjts i tusentals år för status, jakt och sällskap, men endast Felis silvestris lybica blev domesticerad. Var och varför detta skedde är fortfarande omdiskuterat, men det troligaste är att det började i området kring dagens Irak och att katten blev fullt domesticerad för cirka 4 000 år sedan i Egypten. En förklaring till att just den afrikanska vildkatten blev ursprunget till våra tamkatter är att egyptierna redan vördade större kattdjur. Vildkatten var dock liten, hanterbar och förökade sig lätt i fångenskap, vilket gjorde den till en idealisk följeslagare. I det forntida Egypten fick katten en central roll i religiösa ritualer; flera gudar avbildades med kattlika drag, och tusentals kattmumier har hittats i gravar.

Men uppskattningen av katten var inte universell. Romarna, till exempel, såg den inte med samma vördnad. Där fanns katter, men de kunde ses som ett hot mot romarnas sällskapsfåglar, och vesslor användes ofta som mössjägare. Trots detta spreds katten över världen genom romarnas expansion, vikingarnas resor och andra handelsvägar. Med tiden blev den en viktig del av människans vardag.

Idag är tamkatten, Felis catus, världens mest populära husdjur. I Sverige finns det uppskattningsvis en katt i vart femte hushåll – omkring 1.6 miljoner katter totalt. Hunden, som är det näst mest populära husdjuret, når nu upp till cirka 900 000 individer, vilket motsvarar vart sjunde till åttonde hushåll. Katterna, de blir bara fler och fler...

Källor:

Katter ohotade på husdjurstronen (2024). Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xmeb4p/katter-ohotade-pa-husdjurstronen

Att ha hund och katt. (2018). Länsstyrelsen Gotland. https://www.lansstyrelsen.se/download/18.4e0415ee166afb5932416aec/1542116807455/Att%20ha%20hund%20eller%20katt.pdf

Faure, E & Andrew C.K. (2009) An Archeological Historical Record of the Relationships between Felids and People.Anthrozoös. (22)3, s 221–238.

Handwerk, B. (2018). How accurate is Alpha's theory of dog domestication? https://www.smithsonianmag.com/science-nature/how-wolves-really-became-dogs-180970014/